Skip to content


Sjöviks gård – nära, små, eko

Det här är Sven-Erik på Sjöviks gård. Ärtskotten som lyser vackert grönt på foto ska levereras till Familyfood om en dryg vecka. Familyfoods unika samarbete med Sven-Erik möjliggör en förlängningen av säsongen och försäljning för producenten och för oss ger det härligt fräscha grönsaker även under vinter och tidig vår. Nästa år hoppas vi att odlingssäsongen är ännu längre.
Detta är så coolt, tycker vi!  Ärtskotten odlas i Sven-Eriks egna återvunna ekologiska jord och det ger ärtskotten energi både från jorden och fröet och ärtskottet blir mer hållbart. Normalt sett när man driver fram ärtskott i industriell produktion låter man fröna växa i ett vattenbad och då är det endast fröet som ärtskottet kan växa från och produkten blir inte lika hållbar. För att odla fram ärtskotten i växthus behövs också värme. Värmen i växthuset får Sven-Erik från en flispanna som förser växthuset med vattenburen värme. Han har också investerat i ny energisnål ledbelysning. Ledbelysningen har också olika färger som anpassas efter grödorna och deras utveckling. Sven-Erik jobbar enligt en biologisk mångfald och använder inte konstgödsel eller andra kemiska medel i sin produktion. Gården är KRAV-certifierad.
Familyfood kommer att få en leverans var fjärde vecka med ärtskott och sallader odlade bara kilometer från vår packcentral med ett miljö- och ekotänk som är svårt att hitta i andra produkter. Vi tycker det är fantastiskt!
När vi besökte Sven-Erik testade han just att odla ekbladssallad.  Små bebisplantor just nu! Sven-Erik förklarar att först växer de i ett pluggbrätte tills de är ungefär fyra veckor gamla, därefter packar Sven-Erik om plantorna till kundfärdiga krukor och flyttar dem till ett större växthus som värms upp med samma egna flispanna! Där växer plantorna cirka fyra veckor till för att sedan hamna hos Familyfood och någon dag senare hem till matglada hushåll runt om i Småland. Och så fortsätter Sven-Erik att odla nya plantor varje vecka för att kunna förse oss med ny fräsch ekosallad och olika skott  i matkassen.
Det pågår även provodling med ruccola men mer om detta senare …

Skriv ut