Skip to content


Familyfood och Nybrukarna fixar vegetarisk matkasse

Nybrukarna håller till i Tolg, några mil norr om Växjö, och fungerar som ett litet jordbrukskollektiv. De är precis i startgroparna men redan nu är planeringen i full fart för sådd och skörd 2015. Nybrukarna odlar ekologiska grönsaker med ekologiska metoder. De odlar och vi äter. Genom mejl och sociala medier kan vi följa hur odlingen går genom regelbundna rapporter direkt från odlingen. Nybrukarna kommer att presentera ett recept i veckan i Familyfoods vegetariska matkasse under november.

Så här skriver de om gulaschen som finns med i Familyfoods vegetarisk matkasse vecka 45: Genom att låta matlagningen följa årstidernas växlingar blir råvarorna de finaste och matlagningen automatiskt om omväxlande. Och nu är det rotfrukternas och kålens tid. Här bjuder vi på en mustig och värmande gryta. Till grytan serveras matvete som är ett klimatsmartare alternativ till ris. Ris odlas på översvämmade fält och då bildas den kraftiga växthusgasen metan. Genom att istället använda våra inhemska spannmålsprodukter blir klimatpåverkan mindre. Dessutom gifter sig smaken väldigt fint med rotfruktsgulaschen. Till detta serveras en vitlökscreme samt en enkel sallad, också den gjord på säsongens grönsaker och äpplen. Genom att låta basen i höstens- och vinterns sallader utgöras av kål istället för energislukande växthusgrönsaker får du både mer både smak, vitaminer, mineraler och fibrer.
vegetarisk matkasse

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*