Skip to content


Kan våra politiker mer om mat än våra livsmedelskedjor?

Tänk om du visste mer om elektronik än elektrikern eller mer om bilar än mekanikern…

ravaror blandadeI gårdagens SMP står det att kommunledningen i Växjö Kommun nu kommer att utmana EU:s regelverk och försöka vrida på det så mycket det är möjligt till förmån för svensk och närproducerad mat.

EU:s regelverk om konkurrens på lika villkor förbjuder till exempel att i en upphandling säga att de vill bara ha närproducerat kött. Inte tillåtet. Men nu tar Växjö kommun en match mot detta för att de anser att detta är viktigt.

Det ska inte vara danskt eller tyskt kött på våra skolor och äldreboende, säger kommunen. Det ska vara svenskt och gärna närproducerat. Och större andel ekologiskt!

Vilket bra initiativ och vilja som kommunen visar!

Men nu måste vi ställa oss frågan. Varför tycker kommunen så? I princip alla stora livsmedelskedjor framhäver ju inte lokalt eller ens svenskt kött. Det är danskt, tyskt, irländskt och allt möjligt och alla dessa EMV-varor där priset är det enda fokuset. Det svenska köttet får man leta efter som lite mer exklusivt. Inget självklart och absolut ingen lockvara som den danska fläskfilén.

Borde inte livsmedelskedjorna veta vad som är bäst för oss konsumenter? Lotta & Tobias Saltå kvarn 121009Kanske borde våra livsmedelskedjor göra ett besök på Växjö kommun för att lära sig lite bra matkunskap igen.

Vi bara undrar.

Lotta & Tobias på Familyfood

 

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*