Skip to content


Vad äter du egentligen?

Skärmavbild 2013-03-13 kl. 09.59.26Idag var vi och lyssnade på Mats- Eric Nilsson som har skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara.  Mats-Eric har arbetat som journalist i över 30 år och arbetar idag som matskribent, föreläsare, författare och bloggare. I hans böcker gräver han i frågor som vad är det egentligen vi äter, hur fungerar den moderna livsmedelsindustrin, varför tillsätter vi alla dessa e-nummer och smakförstärkare i vår mat. 369 e-nummer är godkända i Sverige och problemet med dessa tillsatser är ju att vi helt enkelt inte äter det vi tror att vi äter. När en färdig kantarellsoppa bara innehåller 1,5 % kantareller måste ju detta ersättas med något för att vi ska uppleva att det faktiskt är en kantarellsoppa vi äter. Just nu växer det upp en generation unga människor som inte har samma smakreferenser som vi vuxna förhoppningsvis fortfarande har kvar. Vi vet hur vanilj ska smaka och inte bara var smakförstärkaren vanilj smakar!

karnvardenMycket av den mat vi kan köpa i våra livsmedelsaffärer, den mat våra barn äter i skolan eller våra gamla äter på äldreboendet framställs i stora tillverkningsfabriker som ser ut som vilken tillverkningsfabrik som helst, väldigt lite skvallrar om att här produceras mat som vi ska äta. Varför har det då blivit så här? Pengar är så klart en stor faktor. Vi letar efter den billigaste matkassen samtidigt som vi faktiskt aldrig har spenderat så här lite pengar av vår inkomst på mat som vi gör idag. Vi frågar oss hur något kan vara så dyrt, istället för att fråga oss hur något kan vara så billigt. Hur kan man framställa fem färdigportioner för 79 kr? Det borde vi fråga oss! Tid är en annan faktor. Vi vill frigöra så mycket tid till andra saker idag och äter framför datorn, på bussen eller i bilen och då måste maten vara anpassad för att vi ska klara av detta. Och så har vi en rädsla för riktig mat. Vi är så rädda för baciller och smittor så vi vågar inte  till exempel låta barnen vara med i förskoleköket. Matsäkerhet och hygien är viktigt men vad förlorar vi på vägen? Vi har också en utseendefixering idag också inom mat. Vi vill bara köpa fina, glänsande äpplen, helt utan små prickar och märken. Och då är det dessa äpplen som produceras fram. Dessa vill vi köpa och ute i våra trädgårdar växer fina äpplen med en eller annan liten skråma som vi inte accepterar. En fjärdedel av alla odlade morötter i Sverige kommer inte ens till affärerna. De är helt enkelt för fula och lever inte upp till våra förväntningar hur en morot ska se ut.

Maten i våra affärer är så anonym så vi konsumenter vet inte vad det är, vem som har odlat grödan eller lagat maten och nu har det ju till och med visat sig att vår mat är så anonym att inte ens livsmedelsproducenten vet vad det innehåller. Ställ krav och gör val, uppmanar Mats-Eric Nilsson. När du står i livsmedelsbutiken kan du faktiskt välja vilken smörgåsskinka du vill köpa och när vi planerar Familyfoods matkassar kan vi välja vilken mat och vilka matproducenter vi vill ha! Vi kan påverka!

 

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*