Skip to content


Ska det vara så svårt?

Det pågår en ständig debatt med LRF, landsbygdsminister Eskil Erlandsson och lobbyister i spetsen om att vi ska köpa svenskt kött. Ja, till och med många stormarknader väljer idag att framhäva att de älskar lokal mat och vurmar för den lokala producenten. Men vad ser vi sedan på annonserna? Allt som oftast kampanjer för danskt och irländskt kött. Men hallå, ska verkligen vi konsumenter behöva ta steget själva och kräva svenskt kött i affären?

Ja, faktiskt är det så. Jag skulle vilja påstå att du som konsument har superstor möjlighet att påverka framtidens butiker. Börjar du handla svenskt kött kommer också tillgången på svenskt kött att öka i din butik. På sikt blir därför även svenskt kött en lockvara för din butik precis som det danska köttet är idag. Är svenskt kött bättre? Det är ju såklart inte säkert men säkert är följande: Svenska djurhållningsregler är hårdare än gällande EU-regler. I till exempel Danmark föds grisarna upp på 2/3 yta mot svenska stall, 0,45 kvm per gris. Snacka om effektivt lantbruk men inte så djurvänligt! I Sverige har vi hårda regler med halm och strö för grisen. I Tyskland ger de sina grisar en spruta antibiotika för att förhindra liggsår istället.

Visst känns det bättre att äta kött som är producerat närmare dig! Köp hellre lite mindre kött men köp svenskt! Du, vår natur och dina barn kommer att vinna på det. Det är inte så svårt i alla fall …

Tobias, matdebattör och delägare Familyfood

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*