Skip to content


I ett underbart Ugglekull finns odlare av rang

Häromveckan var vi på studiebesök hos en Urshultsodlare, nämligen Rita och Lennart Fröberg i Ugglekull, strax utanför Urshult.

Ugglekull Urshult

Det första som möter oss är denna skylt, lite på sned, med Svenskt Sigill. Tittar man riktigt noga syns små söta salladsblad som spräckt igenom jorden och är på väg att växa till gröna stoltheter.

Vi fick ett roligt möte med Rita och Lennart. Vi tycker allt att Lennart påminner lite om Gubben Pettson i Pettson och Findus. Ni vet, lite så där lite busig och uppfinningsrik. För uppfinningsrika har paret Fröberg varit genom åren då de odlat framgångsrikt och i flera generationer.

Vi tittade lite extra på jordärtskockan. Det är en besynnerlig växt. Så besynnerlig att den finns nu i jorden och överlever alltså vinter och kyla. Vi provlagade en soppa på deras jordärtskocka och det är ganska fantastiskt att något som satts i jord för ett år sedan finns att skörda nu. Lennart förklarar att det enda som stoppar jordärtskockan på vintern är tjälen som inte tillåter uppgrävning men då måste det vara rejält kallt så klart. Visste du att jordärtskockans närmaste släkting är solrosen?

Rita och Lennart Fröberg

Vem vet, snart kanske det kommer en jordärtskocka från Ugglekull i din matkasse förpackad i nedan härliga påse!

 

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*