Skip to content


Salt och peppar

Det här med smaker är ju ett ganska komplicerat ämne. Vi brukar räkna med fem smaker: sötma, sälta, surhet, beska och umami. Och alla behövs om en maträtt ska bli så där riktigt djup i smaken. Men den vanligaste frågan vi får är hur man ska krydda med salt och peppar. Salt, eller natriumklorid som den kemiska beteckningen heter, är ju nödvändig för smaken i maten och den enda krydda som vi faktiskt inte kan vara utan. Peppar kanske inte är nödvändig för oss men den är liksom en modetrend som har hållit i sig väldigt länge och få är väl de som inte vill ha peppar i sin mat. Både salt och peppar förändrar maträtten snabbt och förhöjer smakerna. Men hur mycket ska man krydda?  Svårt, svårt, svårt! Börja med lite och smaka dig sedan fram medan du lagar maten. Och det är faktiskt så att det är bättre att salta och peppra lite för lite än lite för mycket. Om man har saltat och pepprat lite för lite så går det alltid att salta och peppra lite extra vid matbordet. Men om man har saltat och pepprat lite för mycket så är det svårare att rädda. Det finns dock ett husmorsknep just för saltet! Lägg i en potatis och låt den koka med. Den suger nämligen upp salt. Glöm bara inte att plocka upp potatisen innan du serverar. Och du! Spara ditt dyra flingsalt till smaksättning av grytor och till extra salt vid matbordet. Vanligt salt funkar finfint till potatis- och pastavattnet!

Visste du förresten att salt är ett bra rengörningsmedel. Du kan skrubba fläckar på kläder med salt eller lägga dem i saltvatten. Du kan till och med tvätta skor med salt. Och så kan man skrubba kopparkastrullen med salt.

 

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*