Skip to content


Ostkakefest

För en massa massa år sedan var det uppdukat till fest och inte vilken fest som helst – det var förlovningskalas. De unga tu fick vända sig först åt höger och sedan åt vänster för att inte missa att hälsa på mostrar, fastrar, kusiner och morbröder. Förlovningskalaset gick av stapeln i Småland. Stora byttor med ostkaka, nyvispad grädde och egengjord, läs svärmorsgjord, jordgubbssylt stod på bordet. Så var det dags för eldprovet. Det nervösa nyförlovade paret stod med skeden i högsta beredskap och skulle just hugga in på ostkakan. Fram rusar en moster och teaterviskar fint i örat: “Ni vet väl att man börjar ta i mitten av ostkakan”. Tydligen är det en gammal småländsk tradition att fint folk alltid ska börja ta ostkaka från mitten. Traditionen har sitt ursprung i att man förr bakade ostkakan i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet blandades ostkakan med den giftiga kopparen. Genom att börja ta i i mitten fick de finare gästerna i alla fall inte i sig så mycket av giftet.

Nog om ostkaketradition! I veckans matkasse från Familyfood hittar ni en garanterat giftfri ostkaka. Den är bakad av en entusiastisk gestostbonde på Kivarps gårdsmejeri utanför Habo. Njut ostkakan med glass, grädde, hjortronsylt eller jordgubbssylt.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*