Skip to content


Halland, slott och ost

För en rackans många år sedan vallade en ung tösabit små pensionärer och tyska turister på Skottorps slott. Tösabiten, som även titulerades slottspiga, serverade inte mat från matkassar – det är ett senare kapitel. På serveringsbordet fanns istället slottets kladdakak, sju sorters kakor och nybakade varma bullar. Skottorps slott ligger precis nedanför Hallandsåsen och brukar ståta med titeln Karl XI bröllopsslott då han 1680 gifte sig med  Ulrika Eleonora men nu var det inte i Sveriges historia vi skulle fastna i, tillbaka till slottspigan…

Förra veckan hade slottspigan, som numera planerar matkassar, och hennes kollega möjligheten att besöka slottets alldeles nya gårdsmejeri med ostbutik. Det fanns slottsost, gräddost, riven ost och lagrad ost och det bästa av allt var fönstrena som täckte hela ena väggen och visade hela osttillverkning. Vid fönsten blev vi kvar, granskade och beundrade den gamla ostmästaren från Vallberga som inför publikens ögon ystade och öste och skapade ny historia på Skottorps slott.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*