Skip to content


Familyfoods julkasse, en spaning…

Familyfoods julkasse – en smällkaramell med antioxidanter. Lika full som tomtens säck är av julklappar – lika full av antioxidanter är Familyfoods julkasse i år. Antioxidanter är en grupp ämnen i maten skyddar mot skadliga nivåer av s.k. fria radikaler. Vi har naturligt en viss nivå av fria radikaler i kroppen, men det viktiga är att det inte blir för mycket av dessa. Låt oss gå på spaning efter de skyddande antioxidanterna i årets julkasse…

Vi behöver inte titta särskilt djupt i kassarna innan vi hittar de första antioxidanterna i form av E-vitamin. E-vitamin hittar vi både i ägg, som serveras både i rödbetssalladen, köttbullarna och i griljeringen till skinkan. Även cashewnötter och mandlar, som i hackad form passar fint i salladerna, innehåller antioxidanten E-vitamin. Nötter innehåller dessutom mangan som också har antioxidativ verkan. I flera av julrecepten har vi med olja som en ingrediens och just oljor är ytterligare ett exempel på en E-vitaminkälla.

Så fortsätter vår spaning… Nästa antioxidant som vi stöter på är selen. På spaningen efter just selen får vi många träffar. Selen finns bland annat  i fisk, ägg och inälvsmat. Så listan på julrätter som bjuder oss på antioxidanten selen kan göras lång; sillen, regnbågen, frestelsen, leverpastejen rödbetssalladen, köttbullarna och griljeringen till skinkan. Antioxidanten betakaroten finner vi härnäst. Morötterna och spenaten ger oss av denna härligt färgglada antioxidant. Spejandet efter antioxidanter går vidare…

Citron (som pryder regnbågen och smaksätter rotfrukterna och äppelsalladen), apelsin (som är en ingrediens i mango- & äppelsalsan), tranbär (som pryder spenatsalladen) och potatis (som skapar Janssons frestelsen) har alla något gemensamt. De innehåller C-vitamin. C-vitamin har både en roll som ett viktigt vitamin, men det har dessutom en betydande roll som antioxidant. Även i köttbullarna, skinkan, korvarna och i leverpastejen träffar vi på en antioxidant, nämligen zink. Än är vår spaning inte slut…

Den kanske mest kända sorten av antioxidanter, flavonoiderna återstår. Dessa finner vi i äpple och lök, så bland julens recept återfinns flavonoiderna i frestelsen, rödbetssalladen, köttbullarna, mango- & äppelsalsan och i äppelsalladen. Slutligen, längst ner i julkassarna finner vi antioxidanten flavanoler. Ni som tidigare följt oss på bloggen vet var vi hittar flavanoler… Just det! I det där söta som är så gott efter all julmat, chokladen.

God och smaklig jul! Titta gärna efter alla antioxidanter när din leverans av årets julkasse kommer!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*