Skip to content


Choklad för själ och kärl

Vad vore fredagsmyset utan god choklad?  Sedan några månader tillbaka finns Familyfriday, Familyfoods egna fredagsmys som levereras hem med matkassarna till dörren.  I fredagsmyset hittar ni bland annat goda chips från Rootfruit i Laholm, cider från Rudenstams bär och fruktodling och givetvis ibland även en god choklad. Läs mer om Fredagsmyset under Vår butik.

Att  chokladen är Fairtrade-märkt kan få den att smaka ännu lite godare.  Visste ni att intresset för just choklad, kakao och deras effekter på hjärt-kärlsystemet har ökat en hel del inom den internationella forskningen under de senaste åren? Det finns vissa studier som pekar på att choklad eller kakao kan sänka blodtrycket och/eller minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, men dessa studier är ännu inte tillräckliga för att man ska våga fastställa att det verkligen finns ett samband. Likaså kan man ännu inte säga hur stora doser som krävs för att få den positiva effekten. Bland annat har man studerat Kunaindianerna som är en befolkningsgrupp som lever på San blas-öarna utanför Panama. Dessa indianer äter dagligen mycket stora mängder kakao, samtidigt som de mer sällan drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med folkgrupper på fastlandet. Men när Kunaindianerna flyttar in till fastlandet och bosätter sig i Panana City där de inte har tillgång till samma diet som ute på öarna, verkar skyddet mot hjärt-kärlsjukdom försvinna.

Sannolikt är det ska flavanoler i kakaon som har de positiva effekterna. Flavanoler är en undergrupp till flavonoider som i sin tur är en antioxidant. Förutom i kakao så finns flavanoler även i olika frukter, bönor, te och vin. Denna spännande forskning kunde vi läsa om  i Läkartidningen nr 7 i år. Det ska bli intressant att följa den fortsatta forskningen.

 

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*