Skip to content


Blommor och bin…

 

Honung är en riktig höjdare i köket. Den höjer en enkel tomatsås till skyarna, den räddar varje söndagsfrukost när allt annat pålägg i kylskåpet är slut, den lenar halsen i en kopp te i förkylningstider och så är den ju så supergod. Visste ni att ett litet bi måste göra mellan 1000 och 1500 blombesök för att tillverka en enda tesked med honung? Ja, för det är ju så det går till. Bina flyger till blommorna, hämtar nektar och sedan blandar, förvandlar, samlar, förvarar, trollar den till honung i kupans vaxkakor. Fantastiskt!  Och visste ni att olika honung har olika smaker? Det beror på vilken blomma ett bi besöker. Varje blomma har sin speciella sammansättning av dofter och smaker.  Och så finns det olika typer av honung med så vackra namn som försommarhonung, hösthonung, blomsterhonung och skogshonung. Men då måste man köpa honungen direkt från en biodlare förstås. Köper man annan honung är den ofta uppsamlad och ihopblandad och då smakar den nästan likadant hela tiden.

Och varför skriver vi så mycket om honung just nu då? Jo, för i nästa veckas matkasse från Familyfood skickar vi med en burk blomsterhonung från bin i Dänningelanda söder om Växjö. Där bor Johan Möller och vårdar sina bin. I recepten ska honungen användas till en honungsmarinerad lax och en tomatsås till spaghetti.

 

 

 

 

 

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*