Skip to content


Som Medelhavet, men hemma

Med lite fantasi kan vi en solig sommardag här hemma i Sverige drömma oss bort till Medelhavet. Förutom ett behagligt klimat, så är Medelhavsområdet även förknippat med god och hälsosam mat. Många studier visar att den s.k. Medelhavskosten har en skyddande effekt på hjärta och blodkärl.
Intessant i sammanhanget är att en forskargrupp från Uppsala enligt en ny studie visat att en kosttyp som man kallar Nordisk kost, också verkar nyttig för hjärta och kärl. I denna Nordiska kost hittar vi rotfrukter, bär och frukt, såsom äpple, päron, plommon och blåbär. Likaså fullkorn av havre, råg, korn och vete. Även rapsolja, strömming, lax, sill, nötter, magert kött och fågel ingår i den s.k. Nordiska kosten. Fler ingredienser är baljväxter i form av gula och gröna ärter samt bruna bönor. Socker, salt och transfetter finns det minimalt av i den Nordiska kosten. Istället sker smaksättning med hjälp av kryddor som dill, pepparrot, fänkål, kummin och senap.
Om vi jämför innehållet i den Nordiska kosten med innehållet i Medelhavskosten så kan vi hitta en hel del likheter. Rapsoljan motsvarar olivoljan, rotrukterna motsvarar grönsakerna och i båda kosterna hittar vi bl.a. fisk och frukt.
Så mycket av det goda och hälosamma som vi kan ta del av vid Medelhavsområdet, kan vi hitta alternativ till här hemma. Nu hoppas vi att vi även får fortsätta ta del av värmen, som om vi vore vid Medelhavet.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*