Skip to content


Säkraste kortet till god hälsa

Bra mat i alla ära, men det säkraste kortet till en god hälsa kan tillskrivas motion, fysisk aktivitet, att man rör på sig!

Förra veckan läste vi om hur olika mat påverkar blodsocker- och insulinnivåerna i kroppen. Ett ypperligt sätt att hålla insulinnivåerna på en bra nivå är att röra på sig.

Fysisk aktivitet har många fler positiva effekter. Om vi låter dagens inlägg ha fokus på barn så kan vi bl.a. nämna att barn som rör på sig generellt sover bättre. De tenderar att få ett jämnare och gladare humör. Att röra på sig redan i småbarnsåldern ger en bra grund för ett starkt skelett. Att barn rör på sig på alla de sätt; genom att krypa, rulla på golvet, gå med svängande armar eller genom att springa, ger en bra rörelseförmåga. Med en bra rörelseförmåga underlättas även olika koncentrations- och inlärningsaktiviteter.

Många barn har i och med det efterlängtade sommarlovet redan “kommit ut på grönbete”, eller så blir de snart lediga i samband med föräldrarnas semester. Sommarledighet har mycket att erbjuda i form av möjligheter till rörelse och fysisk aktivitet.

Sommaren är den perfekta tiden för utelekar; springa, klättra, gunga, kasta boll. Just utelekar ger bra tillfällen att öva på olika rörelser och utomhus kan man även uppleva känslan av fart. Spring tvärs över ängen, ner för backen eller trampa upp till hisnande fart på cykeln.

Utemiljön ger oss även naturliga lekplatser som träd att klättra i, en kulle att springa uppför och nerför, en buske som gömställe och stenar att balansera på.

Har ni tänkt på vad som händer om barn “släpps fria” i en gymnastiksal eller någon annan öppen yta? Inte sällan lägger barnen benen på ryggen och ger sig ut på den öppna ytan för att springa och skutta runt. Just öppna ytor inspirerar till rörelse. På sommaren hittar vi lätt öppna ytor i parken, i trädgården, på ängen. Lägg till en så enkel leksak som en boll så skapas ännu fler roliga lekar.

När vi vuxna är med och leker med barnen så tycker de att det är extra roligt. Och just aktiviteter som hela familjen gör tillsammans blir lättare vanor som barnen tar med sig vidare i livet. Nu går vi ut och upplever sommaren genom lek, hopp, skutt och spring!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*