Skip to content


Sommar, sommar, sommar…

Nu är den äntligen här; sommaren! Och det bästa av allt är att den är precis i startgroparna. Just idag har vi en underbar sommardag, och många, många underbara sommardagar har vi fortfarande framför oss. Minns ni att vi i bloggen en kylig dag i början av april kunde läsa “Tänk i sommar när vi mumsar på C-vitamin i form av röda, saftiga jordgubbar!” Nu är de här; både jordgubbarna och sommaren.

Vad gäller jordgubbar så låt oss knyta an till förra veckans blogg om spenat och dess järninnehåll. Eller rättare sagt spenatens låga järninnehåll. Hur är det med järninnehållet i jordgubbar? Att jordgubbar innehåller mycket järn får vi också höra ofta, men är det också en myt?

Ja, faktiskt är det en myt. En portion jordgubbar innehåller endast en bråkdel av den järnmängd som vi rekommenderas att få i oss. Däremot är jordgubbar en mycket god källa till C-vitamin. Och just C-vitamin är en av de faktorer som hjälper kroppen att dra nytta av järnet som finns i maten. Så avnjut gärna några jordgubbar i samband med maten så kan kroppen lättare ta upp det järn som måltiden bjudit på. Läs gärna mer om C-vitamin i blogginlägget “Ett skepp kommer lastat” från 10:e april.

Vad har du för minnen till jordgubbar? Ett av mina starkaste minnen till jordgubbar är en ljummen försommarkväll då jag cyklar hem från min moster. Jag var dryga tolv år och hade varit hemma hos moster och fått titta på skräckfilm. Filmen minns jag inte så mycket av, men däremot minns jag de ljuvliga jordgubbarna som vi åt, tillsammans med mjölk och socker. Cykelfärden hem blev minnesvärd då den småkusliga känslan efter filmen blandades med den underbara känslan av att jordgubbstiden och sommaren äntligen var här!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*