Skip to content


Är vanlig pasta onyttig?

Hoppas att ni uppskattade veckans pastarätter! Har ni lagt märke till det alltmer växande utbudet av pastasorter på butikshyllorna? Förutom att vi kan välja mellan så många olika former såsom skruvar, penner, tagliatelle mm, så kan vi även välja mellan fullkornspasta, pasta med vit fiber och “vanlig” pasta. Vad är det för skillnad?

Grunden i vanlig pasta är helt enkelt vetekärnan, utan skaldelar, som malts ner. Vid tillverkning av fullkornspasta har man malt ner hela vetekornet, inklusive skaldelarna som är rika på både kostfiber och mineraler. Pasta med vit fiber tillverkas genom att man väljer ut ljusa fiberfraktioner som får följa med i nedmalningen av vetekärnan. Detta gör att pasta med vit fiber kan behålla samma ljusa färg som vanlig pasta. Fullkornspasta som även innehåller de mörkare fiberfraktionerna blir således mörkare till färgen.

Fullkornspasta och pasta med vit fiber innehåller lika mycket kostfiber, men mineralmängderna är något rikare i fullkornspastan.

Betyder det här att vanlig pasta är onyttig? Nej, nej. Även om fullkornspastan kan rankas som det nyttigaste alternativet, så betyder det inte att vanlig pasta är onyttig. Det viktigaste är att se till hela måltiden, hur hela måltiden är uppbyggd. Graden av nyttighet påverkas till stor del även av hur mycket det blir av pastan samt vad som serveras till pastan. Dessutom så spelar det ingen som helst roll hur nyttig måltiden är, om den inte smakar bra och därmed inte äts upp. Därför kan just pasta med vit fiber vara ett suveränt alternativ. De allra flesta barnen tycker om det och så har det ett fint innehåll av kostfiber.

Se alltid till hela måltides sammansättning, eller snarare till den sammansättning som faktiskt hamnar i magen. Tilläggas bör ändå att det är bra för barn att få se ett brett utbud av olika nyttigheter som kan serveras t.ex. vid en middag, även om barnen ännu inte lärt sig att uppskatta alla smaker ännu, och kanske inte ens provsmakar. Men mer om det vid något annat tillfälle…

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*