Skip to content


Kalium håller koll

Låt oss idag göra en visit hos mineralämnet kalium. I dagsläget känner man till att det är minst 15 olika mineraler som vi regelbundet måste få i oss av. Idag sätter vi kalium i fokus.

Kalium är ett mineralämne som gärna styr och ställer, samt håller koll på många viktiga funktioner i kroppen. Tillsammans med mineralämne natrium, kan kalium påverka bodtrycket. Intag av natrium kan höja blodtrycket, medan kalium istället kan sänka blodtrycket. Det är givetvis olika från person till person hur mycket natrium- respektive kaliumintaget inverkar på blodtrycket.

Vår kanske största källa till kalium är potatis. Under veckan som gått har vi fått i oss fint av kalium bl.a. med Familyfoods ungsrostade potatis som serverades med kotletter och kall dippsås. Andra goda källor till kalium är broccoli, banan och melon.

Kalium har stark koppling till vätskebalansen i kroppen. Nästa vecka väntar läsning om just vätska och vatten.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*