Skip to content


Gillar inte!"

>

“Gillar inte” är ingen ovanlig kommentar kring middagsbordet hos en familj. Har ni lagt märkte till om det vid någon viss ålder kan vara lättare att få barnen att prova och acceptera ny mat?
Det verkar som att barn mellan sex månader och två år har en större vilja att prova nya smaker. Några månader gammalt börjar barnet med att försöka stoppa allt i munnen som det lyckas greppa med händerna. Det här kan ses som en inledning till den period då barn är mottagliga för nya smaker. Tendensen att vilja stoppa allt i munnen avklingar successivt mellan ett och två års ålder och istället blir många barn osäkra på nya smaker och ny mat.
Perioden mellan halvåret och två år är ett ypperligt tillfälle för oss att utveckla våra barns smakpreferenser så mycket som möjligt. Vilken mat barn vänjer sig vid att äta har sannolikt mycket stor betydelse för hur och vad de kommer att äta under mycket lång tid framöver i livet. Självklart kan det skilja mycket från barn till barn.
På Familyfood försöker vi erbjuda en mångfald av barnvänliga smaker och emellanåt prova något helt nytt, men med full förståelse för att allt inte åker ner i små magar med ivriga små händer. Även om barnen inte alltid äter av allting som serveras så “registrerar” de och lär sig hur en middag kan se ut.
Likaså har de vuxnas beteende kring mat stor påverkan på hela familjen. Barnen observerar hur och vad vi vuxna äter, vilket i sin tur påverkar barnens egna matpreferenser och smaker framöver.
Smakutvecklingen är ett samspel som påverkas av många olika faktorer. Förutom vad man är van vid att äta sedan tidigare i livet, så påverkar även genitiken, kulturen, det sociala sammanghanget samt olika känslor hur man uppfattar olika smaker.
Till er föräldrar som allt som oftast får höra “Gillar inte”: Någon gång under tonåren kan många barn/ungdomar få en ny vilja att prova ny mat och nya smaker igen. Så håll ut! Allting har sin tid…

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*