Skip to content


Hjärtvänlig mat

Måndag 14:e februar är det alla hjärtans dag, en dag med värme, kärlek och omtanke. Låt även ditt egna, riktiga hjärta få omtanke. Med bra mat ka vi påverka hjärtats hälsa i stor omfattning.
För några år sedan genomfördes en stor internationell studie vid namn INTERHEART, vars syfte var att kartlägga hur vi får våra hjärtan att må bra. En stor faktor för ett friskt hjärta är att det finns en balans mellan den energi vi får i oss respektive den energi vi gör av med. I förra blogginlägget kunde vi konstatera att våra kroppar behöver energi. Denna gång konstaterar vi att ett energiintag i balans med energiutgifterna är särskilt vad våra hjärtan behöver.
Många har säkert hört att även den s.k. Medelhavskosten är nyttig för våra hjärtan. Den mat som är typisk i Medelhavskosten är t.ex. fisk, nötter, kärnor, olivolja, grönsaker och frukt. Många av dessa livsmedel kan vi även hitta i “Nordisk tappning”; makrill, lax, nötter, rapsolja, rotfrukter, äpplen, päron, blåbär mm.
Den kommande veckan ser vi särskilt fram emot Familyfoods “Spenatrisotto och stekt lax med citron”, där bl.a. lax, lök och pinjenötter återfinns bland ingredienserna. Med andra ord hjärtvänlig mat med inspiration från både Medelhavet och Norden.
Lax, lök och pinjenötter är denna vecka Familyfoods ord för värme, kärlek och omtanke!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*