Skip to content


Energi eller kalori

Inledningsvis ett par frågor:

1. Vad tänker du på när du ser ordet “Energi”? Är det positivt eller negativt?

2. Vad tänkar du på när du ser ordet “Kalori”? Är det positivt eller negativt?

Vi återkommer strax till dessa frågor…

I förra blogginlägget läste vi några rader om att matens s.k. termogena effekt är den delen av kroppens energiförbrukning som går åt till att bryta ner maten som vi äter. Om vi ser till kroppens totala energiförbrukning så är det en relativt liten del som utgörs av just matens termogena effekt. Det finns alltså fler faktorer som avgör hur mycket energi kroppen behöver.

Det som man kanske i första hand tänker på är att det går åt energi till fysisk aktivitet, när vi rör på oss. Det är helt enkelt musklerna som behöver bränsle för att kunna utföra sitt arbete, dvs. se till att vi kan göra rörelser med armar, ben och resten av kroppen. Faktum är att alla de cellerna som utgör musklerna behöver energi även då vi är helt stilla. Man kan tänka sig muskelceller som små fabriker som ständigt är igång och hela tiden behöver större eller mindre mängder energi. Ju mer muskler en person har, desto större energibehov har personen. Just skillnaden i mängden muskler förklarar en del av varför män i regel har högre energibehov än kvinnor.

Barn behöver mer energi per kg kroppsvikt, jämfört med vuxna. Dels har barnen så mycket mer spring i benen, men den största orsaken är att barn är växande individer. Att växa kräver energi.

Även kroppes alla organ, som t.ex. lever, njurar, hjärta, är i ständigt behov av energi, oavsett, ålder, kön, nivå av fysisk aktivitet eller tid på dygnet.

Så våra kroppar behöver alltså hela tiden ha tillgång till energi, oavsett om vi rör på oss, sitter still eller till och med sover. Vi vet redan att det är via maten som vi tillför kroppen energi. Kroppen har möjlighet att lagra en del energi i blodet (blodsocker), i lever och i muskler. Vårt kroppsfett utför ett effektivt förråd av energi.

Energi kan mätas i flera olika enheter. I matens värld mäts energi i kalorier (och joule). Precis som längd kan mätas i meter, hastighet kan mätas i km/h, så mäter man alltså matens energi i kalorier. Energi och kalorier handlar således om samma sak!

Trots att energi och kalorier handlar om samma sak så är det inte ovanligt att energi som något positivt, något man gärna vill ha. Däremot ordet kalori ses ofta som något negativt, något man bör undvika till varje pris.

Men ordet kalori är inte förtjänt av någon negativ klang eftersom det är livsnödvändigt för oss! Vi måste få i oss kalorer för att vi ska kunna röra på oss, för organfunktionen, för tillväxt – helt enkelt för att kroppen ska fungera!

Vad tänkte du på vid frågorna om energi och kalori i början?

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*