Skip to content


Mat som värmer

Maten som vi äter har en lång och spännande resa vidare i kroppen. Kortfattat kan man säga att maten med alla dess näringsämnen först bryts ner till mindre beståndsdelar. Därefter transporteras alla näringsämnen till olika celler i kroppen. När näringsämnet nått fram till rätt cell, så omsätts den inne i cellen.

Det är alltså en hel del olika processer och olika celler i kroppen som på ett eller annat sätt finns med längs med näringsämnenas färd genom kroppen. Som de flesta andra arbeten, så är även cellernas arbete energikrävande. Efter varje måltid så ökar alltså kroppen energiförbrukning en aning på grund av cellernas arbete. Denna energiförbrukning har till och med fått ett eget namn; matens termogena effekt.

Olika mat höjer den termogena effekten olika mycket. Starka kryddor som t.ex. chili höjer den termogena effekten extra mycket. När du äter så starkt kryddad mat att du blir varm eller till och med får små svettpärlor i pannan – då är det just den termogena effekten du bekantar dig med.

Pärlades det i pannan av veckans Chili con carne eller Kycklingen med currysting?

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*