Skip to content


Frukt + Fisk = …

I veckans nyhetssändningar har det diskuterats om Sverige bör skärpa rekommendationerna av D-vitamin till barn. Ni som tidigare läst bloggen vet vid det här laget att en av de rikaste källorna till D-vitamin är fisk. Vad passar väl då inte bättre än “Ungsstekt lax med varm yoghurtsås ” som en av nästa veckas Familyfoodmiddagar. En av smaksättarna i den varma yoghurtsåsen kommer att vara frukt, i form av ett smakfullt svenskt vinteräpple.

Intressant i samband med både fisk och frukt är att det för tillfället pågår en stor internationell studie, vars syfte är att karlägga vilka faktorer som gör att hjärnans blodkärl håller sig friska och krya. Över 20 länder runt om i världen ingår i denna studie (Sverige ingår inte, men däremot ingår bl.a. Danmark och Tyskland) och den är som sagt var ännu inte avslutad utan pågår i några år till. Förra året gjordes dock ett första utkast av studien för att se vad de resultat man hittills fått in, visar för fakorer som är snälla för hjärnans kärl.

På medaljplatserna, bland faktorer som verkar bidra till krya blodkärl i hjärnan, hittar vi “Bra blodtryck”, “Att man rör på sig” och “Att man inte har någon bukfetma”. Och på en god femte placering hittar vi “Intag av frukt och fisk”. Det verkar alltså som att frukt och fisk har en klar positiv effekt på hjärnans blodkärl. Faktorerna som i det första utkastet av studien fick guld- respektive bronsplaceringarna har också med matvanor att göra, åtminstone indirekt. Men just att ha matvanor som innebär att man äter frukt och fisk verkar ha en direkt positiv påverkan på kärlen i hjärnan.

Det ska bli mycket intressant att se vilka resultat studien kommer fram till när den är avslutad och klar. Med all säkehet kommer goda matvanor, på ett eller annat sätt, att finnas med bland friskhetsfaktorerna även när studiens slutliga resultat sammanställs.

För att lättare lägga på minnet att just frukt och fisk verkar vara nyttigt för hjärnans blodkärl, så kanske vi kan leka lite med orden… Skulle man kunna säga att “Frukt + Fisk = Frisk?”

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*