Skip to content


En fröjd för ögat

I förra blogginlägget kunde vi läsa om hur viktiga dofterna är för smaksinnet. Även synintrycket påverkar aptiten en hel del! Ett vackert dukat bord är så mycket mer inbjudande. Dekoration som t.ex. en blomma, glada servetter och fint porslin sätter lätt piff på dukningen. Och så levande ljus förstås, såvida de inte innebär en risk om många ivriga små händer finns kring middagsbordet.

Även själva maten på tallrikarna kan komponeras på ett frestande sätt. Här spelar framförallt färger stor roll. Tänk vilken skillnad en liten kvist kryddgrönt gör på portionen. En smörgås blir genast lite lyxigare med färg från sallad och en skiva tomat. Om vi istället tänker oss en lussekatt så kan ett par russin omöjligt direkt bidra så mycket till smaken. Men däremot har russinen en indirekt effekt på smaken, för visst ser lussekatten genast saftigare och mer smakrik ut med de tillhörande russinen.

Ett tips om ni vid något tillfälle lagar en trerätters middag är att tänka igenom färgerna på de olika rätterna. Servera gärna rätter som bryter av från varandra, så att inte alla kvällens rätter får samma färg. Om man redan ätit något smördegsinbakat till förrätt, potatisgratäng till huvudrätt och som dessert blir serverad ostkaka, så kanske man redan har fått tillräckligt av den gyllenbruna färgen. Alla dessa tre rätter kan vara fantastiskt goda var för sig, men tillsammans under en och samma kväll kanske de inte kommer till sin ”rätt”.

När det handlar om färger är grönsaker tacksamma ingredienser i middagsmaten, vare sig grönsakerna blandas med maten eller om de serveras brevid. Nästa veckas äppelklotter med ris förgylls av en broccolisallad och kycklingsoppan får vacker färg av bl.a. morötter och sockerärter. Och låt oss inte glömma våra goda lingon! Lingon ger en förhöjd smakupplevelse vid många maträtter. En del av denna upplevelse tror jag att vi har lingonens vackra färg att tacka för. Den lilla klicken av röda lingon kan sätta piff på nästan vilken måltid som helst. Nästa vecka serveras lingon som små röda stjärnor i en renskavspanna.

Hur många olika färger som ska finnas med i en måltid…? Det är en smaksak, precis som det är en smaksak om julgranen ska kläs med kulor av en färg eller med kulor av flera färger.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*