Skip to content


Till alla nattugglor

Hoppas att alla som haft höstlov i veckan har fått möjlighet till skön vila och sömn. Och vi fick ju alla en extratimme när vi förra helgen ändrade klockan till vintertid. Och vad är väl en bättre investering av den timmen än att sova extra länge?

Nyttig mat är viktigt för hälsan, att röra på sig är viktigt för hälsan, men det kanske allra viktigaste för hälsan är sömnen! Det är när vi sover som kroppens vävnader kan byggas upp och repareras, immunförsvaret aktiveras, ny kunskap lagras in i hjärnan. Det händer mycket mer än så när vi sover, kort och gott kan vi sammanfatta det hela med att sömnen behövs för att vi ska återhämta oss och må bra.

Långt ifrån alla kan sova på ”vanliga” tider. Mer än en tredjedel av Sveriges befolkning har udda arbetstider och var tionde person jobbar natt. Vid nattskiftsarbete blir i regel sömnen 2 -4 timmar kortare än vid dagtidsarbete. Vid nattskift kan det dessutom vara knepigt att komma tillrätta med matvanorna.

Det mest ultimata vid nattskift är faktiskt att inte äta någonting alls under natten, men däremot att äta frukost efter arbetspasset, innan det är dags att sova. Detta beror på att kroppens förmåga att hantera den blodsockerhöjning som mat (och inte minst energiinnehållande dryck) ger är nedsatt under natten. Givetvis är det väldigt individuellt hur man klarar nattens arbete utan mat och framförallt om arbetet kräver fysisk ansträngning kan det vara svårt att klara ett nattpass utan mat. Då är det en fördel att välja sådan mat som trots allt är mest lämplig under natten. Om man behöver äta på natten är det bättre med mat som påverkar blodsockret så lite som möjligt, dvs. mat som ger ett långsamt blodsockersvar. Kortfattat kan man säga att faktorer som ger långsamt blodsockersvar är kostfiber, fett och protein. Låt oss exemplifiera med woken med biff, bambuskott och nötter som väntar oss i nästa veckas Familyfoodkassar: Kostfibrerna hittar vi i purjon, paprikan, broccolin och bambuskotten. Protein finns i köttet. I cashewnötterna hittar vi både fett och protein, fettet hör dessutom till de nyttiga varianterna. Ytterligare en faktor som påverkar blodsockersvaret är hur stora mängder vi äter, så om nattens arbete kräver mat, så är det ändå bra att försöka äta så små mängder som möjligt och istället satsa på en rejälare frukost.

Och slutligen att tips för en lugnare sömn efter nattens arbete: Drick inte alltför stora mängder just på morgonkvisten innan läggdags. Under natten har kroppens urinproduktion gått på lågvarv. Denna produktion startar igång igen när dagen gryr och stora mängder dryck på morgonen kan istället resultera i avbruten sömn orsakad av flera toalettbesök.

Var rädd om din sömn, oavsett när på dygnet du har möjlighet att sova!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*