Skip to content


Vilken vecka!

Den gånga veckan har minst sagt varit händelserik! Älgjakten drog igång och bara någon timme efter förra veckans blogginlägg fick vi rapporter om att räddningsmanskapet äntligen borrat sig fram till de instängda gruvarbetarna i Chile. Nu är alla räddade och tryggt ovan jord!

Stora händelser blandas med något mindre händelser… I nästa veckas kassar från Familyfood kan vi se fram emot något helt nytt, en laktosfri matgrädde. Laktos är det naturliga mjölksockret som finns i mjölkprodukter. Laktos kan beskrivas som två små molekyler som sitter ihop. För att laktoset ska kunna tas upp av tarmen, måste det först spjälkas så att de sammansittande molekylerna klipps isär. I tarmväggen produceras normalt ett ämne som kallas laktasenzym och det är just detta laktasenzym som har till uppgift att klippa isär laktosmolekylerna. Så laktasenzymet fungerar som små saxar som klipper isär det naturliga mjölksockret laktos, så att det ska kunna tas upp av tarmen.

Det är inte alls ovanligt att framförallt barn vid något tillfälle i livet inte har tillräcklig produktion av de små saxarna, vilket ger en bubblig och gasig mage om de får i sig för stora mängder laktos. Idag finns det turligt nog ett ganska stort utbud av olika laktosfria mjölkprodukter, t.ex. laktosfri matgrädde, som dessa barn kan äta utan att få besvär med magen. I dessa laktosfria mjölkprodukter har man helt enkelt lagt till laktasenzym, dvs. de små saxarna. Så uppgiften att klippa isär laktosmolekylerna, sköts helt enkelt av de små saxarna som redan lagts till i själva mjölkprodukten t.ex. i matgrädden.

Det fina är att laktosfria mjölkprodukter gärna äts av alla i familjen, oavsett om man har ”egenproduktion” av de små saxarna eller ej! (Vid mjölkproteinallergi, vilket ibland förväxlas med laktosintolerans, kan man dock inte äta laktosfria mjölkprodukter. Mjölkproteinallergi kräver en annan kost.)

Vad mer har nästa vecka att komma med, förutom den laktosfria matgrädden och allt annat delikat i Familyfoods kassar?

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*