D som i Dagsljus

by Katja | 2010-10-09 07:04

Utflykten förra helgen förgylldes (förutom av chokladmjölken) av sol. När vi vistas i sol och låter huden exponeras för solens strålar bildas automatiskt D-vitamin i kroppen. D-vitamin behövs bl.a. för att bygga upp och bevara ett starkt skelett. Så vistas gärna i dagsljus, allra helst sol, en stund varje dag när det finns möjlighet. För en person med ljus hud räcker det med ca 10 minuters solljus på händer och ansikte för att dagsdosen D-vitamin ska bildas. Mörkare hud och svagare solljus kräver längre tid.

Följer ni dramatiken med de 33 gruvarbetarna i Chile som sitter fast på nästan 700 meters djup efter ett ras i början av augusti? Via ett smalt hål har de kontakt med omvärlden och via detta lilla hål förses de med mat och dryck. Eftersom de under så lång tid är helt avskärmade från dagsljus så får de extra tillskott av just D-vitamin. I bästa fall lyckas räddningsmanskapet, efter flera veckors arbete, borra sig igenom med ett större hål så att gruvarbetarna ska kunna ta sig ut inom den närmsta veckan. Nu håller vi alla tummar för att de ska få återse dagens ljus så snart som möjligt!

Via maten får vi i oss D-vitamin med fet fisk, ägg och nyckelhålsmärkt mjölk, fil och yoghurt. Tänk gärna extra på detta nu när soltimmarna börjar vara räknade. Under veckan som gått har Familyfoods bidrag till sol levererats i form av den D-vitaminspäckade laxen. Simma lugnt!

Source URL: https://familyfood.se/2010/10/09/d-som-i-dagsljus/