Skip to content


En rykande kopp varm choklad

Nu är det bara ett par veckor kvar innan älgjakten drar igång i södra Sverige. Tänk dig en frisk, klar oktobermorgon och en rykande kopp varm chokladmjölk som du häller upp ur termosen. Men vänta nu… Innehåller inte chokladmjölk mycket socker? Visst innehåller det socker men låt oss titta på vilka mängder det kan handla om.

Vi räknar med tre teskedar chokladdryckspulver, vilket står angivet som en portion enligt förpackningen. Tre teskedar väger ca 13 gram. Med hjälp av näringsvärdestabellen på förpackningen kan vi räkna ut att 13 gram pulver innehåller tio gram socker. Detta säger kanske inte så mycket, men om man vet att en sockerbit väger omkring tre gram, så kan vi räkna ut att en portion chokladdryckspulver innehåller socker som motsvarar drygt 3 sockerbitar. Hur mycket socker hade du gissat på? Den spontana gissningen brukar vara att chokladmjölk innehåller minst 15 sockerbitar! I sammanhanget bör tilläggas att mjölken som man blandar pulvret med bidrar med naturligt socker, men det fina med naturligt socker är att det är paketerat tillsammans med vitaminer och mineraler. (Ffa diabetiker behöver ändå ta hänsyn till den sammanlagda mängden av både tillsatt och naturligt socker.)

Tre teskedar är ju en förhållandevis liten mängd i mat- och drycksammanhang. I de allra flesta fall kan vi ofta relatera till just mängder, för att bedöma hur stor betydelse ett visst livsmedel kan tänkas ha. Låt oss jämföra de tre teskedarna chokladdryckspulver med tex läsk vilket ju ofta konsumeras i betydligt större mängder. Ett litet glas läsk innehåller socker som motsvarar sju sockerbitar. Men det är sällan man endast dricker ett litet glas, utan det rör sig snarare om två-tre glas, om inte fler. Och hur många sockerbitar blir inte det…? Allt socker i läsk är dessutom tillsatt socker, dvs inget naturligt socker, och bidrar således inte med några vitaminer eller mineraler.

Jag vill poängtera det finns utrymme även för en viss mängd tillsatt socker, men då är det desto viktigare att resten av maten och drycken är nyttig. Och för att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om hur stor betydelse ett sockerinnehållande livsmedel kan ha, så relatera till hur stora mängder det blir. En gnutta socker i matlagningen tex har väldigt liten betydelse.

I skrivande stund är det just en frisk, klar oktobermorgon jag ser utanför fönstret. Fram med termosen, i med chokladmjölken och ut i det vackra vädret!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*