Skip to content


Mjölk, grädde och filmjölk…

Inte långt från huset där en av oss växte upp fanns en bondgård, några kossor, massor söta kattungar och en höskulle. Rena paradiset för traktens nyfikna ungar. Gårdens bonde var en trevlig typ som tyckte det var roligt att berätta om kossor och kalvar och lät oss till och med en gång se på när en kalv föddes. Det var spännande! Man minns de där små goa kattungarna som klämde sig fast på tröjan och gnydde så alldeles hjärtskärande och så minns man doften, först den allt för skarpa doften av gödsel sedan den lite varma doften av djurhud och idisslande kossor och sist när man smög ut till mjölkningen så fanns där doften av lite, lite syrlighet och en svag förnimmbar doft av ost.

Vi har idag varit och besökt Hjordnära mejeri lite norr om Hjo. Några mjölkbönder har gott samman för att kunna leverera närproducerad ekologisk mjölk i och omkring Jönköpingstrakten. Läs gärna mer på deras hemsida www.hjordnara .se. Vi fick besöka mejeriet och då kom barndomens dofter av syrlighet och komjölk emot oss i dörren. Vi fick en rundvandring och en lektion i konsten att framställa mjölk , filmjölk och yoghurt. Och så fick ju provsmaka lite. Vi kan absolut rekommendera vaniljyoghurten och vi kan också rekommendera ett besök om ni har vägarna förbi Hjo.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*