Skip to content


Vi är vilket kött vi äter …

En livlig debatt blossade igår upp bland landets politiker, miljöforskare och sakkunniga inom området kött.

Bakgrunden är naturligtvis Jordbruksverkets rapport där man föreslår en köttskatt. Bra att debatten får utrymme, bra att det pratas om kött, bra att pratas om vårt svenska kött.

Vi jobbar i branschen och har nära kontakt med många bönder, producenter och småskaliga mathantverkare. För oss är svenskt kött en självklarhet och vi efterlyser den debatt och den diskussion som kan lära oss konsumenter hur det hela hänger ihop med vår natur, vårt öppna landskap och matens väg till vårt matbord. Och så entreprenörskapet förstås!

Vi vet att vårt medlemskap i EU hindrar vår stat att ge konkurrensfördelar för vårt egna kött.

Vi vet att det används mer, ibland mycket mer och i vissa fall extremt mycket mer antibiotika i kött från andra länder än Sverige.

Vi vet också att våra livsmedelskedjor annonserar billig dansk fläskfilé ofta.

Vi vet nu också att vi äter mer och mer kött i Sverige. Och det är bra att vi uppmärksammar och diskuterar detta men kanske från ett annat perspektiv än att börja prata om skatt. Till sist är det vi konsumenter som väljer. Och till en del är vi faktiskt det kött vi äter…

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*