Skip to content


Earth Hour-tips från köket

För någon dag sedan var det Världsvattendagen och ikväll lör 26 mars stundar Earth Hour. Klimatet och miljön kan uppmärksammas på flera sätt. Vi på Familyfood vill idag passa på att ge lite miljövänliga köks-tips. Ta gärna för dig av denna ”gröna” blandning med ingredienser bestående av både gamla och nya tips:

  • Plocka gärna ut frysta varor ur frysen i god tid och låt dem tina i kylskåpet. De frysta varorna hjälper till genom att bidra med kyla i kylskåpet.
  • Använd kastruller och grytor som är minst lika stora som plattan, så att värmen från hela plattans yta kan nyttjas.
  • Om du inte är tidspressad så använd gärna samma platta till att värma upp flera kastruller.
  • Använd lock på grytor och kastruller. På pastakastrullen kan man ha ett lock på sned så bevarar det en del värme, samtidigt som pastan kan koka livligt.
  • Om möjligt, så använd samma kokvatten flera gånger. Kokvattnet från t.ex. grönsaker kan med fördel användas till att koka pasta, potatis o.dyl.
  • Om det tillagas en ugnsrätt, så passa på att baka vid samma tillfälle då ugnen redan är uppvärmd.
  • Stäng av platten eller ugnen en liten stund innan maten är helt färdig. Eftervärmen ser till att sköta den sista delen av tillagningen.
  • Låt ugnsluckan stå öppen när ugnsrätten är klar så nyttjas eftervärmen till att ge en skön värme i köket. Om ”småkockar” stojar i köket så är det givetvis säkrast att låta ugnsluckan förbli stängd.
  • Om det blir mat över från middagen så låt den svalna ordentligt innan den ställs in i kylskåpet. På så vis slipper kylskåpet jobba extra hårt med nedkylningen.
  • Ikväll lör 26 mars kl 20.30-21.30 vrider vi av ugnar och spisar, släcker ner i köket och tänder upp några stämningsfulla stearinljus istället.

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*