Skip to content


Mat och klimat

Visst är det viktigt vilka varor vi väljer att handla när vi går till affären. Jordbruksverket har publicerat en ny rapport som handlar om hur vår miljö och hur vårt klimat påverkas av våra matvanor. Om alla som bor i Sverige skulle sluta att slänga livsmedel skulle vi tillsammans kunna minska växthusgasutsläpp med 6%. Svinnet finns i alla delar av livsmedelskedjan vilket leder till att det måste produceras mer än vad det konsumeras. Att minska köttkonsumtionen har postivia effekter. Det är särskilt nöt och får som ger stora effekter på vårt klimat men som vanligt finns det många aspekter som till exempel vårt odlingslandskap och den biologiska mångfalden. Att välja närodlat behöver inte alltid vara bättre. Till exempel har en tomat odlad i ett svensk växthus uppvärmt med fossila bränslen en större klimatpåverkan än en spansk frilandstomat också om man räknar in transporten till Sverige. Familyfood har under hösten besökt många livsmedelsproducenter i vår närhet och blivit så imponerade av deras kunskap och glädje. Nästan alla av de vi besökt har varit ekologiska producenter. Men ekologiskt är inte heller alltid bättre ur klimatperspektivet men väljer man sådana produkter bidrar man alla fall till en mer giftfri miljö, ett rikare växt- och djurliv, bättre kvalitet på grundvattnet och ingen övergödning. Visst bli man lite kluven? En sammanfattning då: att äta efter säsong är bra, minska köttkonsumtionen och ät upp! Stämmer väl med Familyfood!

Skriv ut


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.

*